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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/08/2012 |
Data da última atualização: |
10/08/2012 |
Autoria: |
SANTOS, M. S. N. dos; PITA, C. O. M.; SOARES, S. M. T.; LEE, V.; COELHO, H. D.; ZACCARELLI, E. M. |
Título: |
Perfil nutricional de moradores de rua e caracterização da alimentação distribuída em albergues do município de São Paulo. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 17, n. 2, p. 1-13, jul. 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A população de rua sobrevive no que se refere à alimentação, basicamente por meio da ação filantrópica de organizações sociais. Este trabalho teve por objetivo avaliar o estado nutricional de frequentadores de albergues do município de São Paulo, bem como caracterizar a alimentação oferecida nos mesmos, no que se refere à composição dos cardápios e a aspectos sensoriais. A pesquisa foi realizada em 3 albergues, com 200 indivíduos do gênero masculino durante o mês de julho de 2009. Peso e altura foram aferidos para cálculo do Índice de Massa Corporal (IMC), classificado segundo critérios da Organização Mundial da Saúde ? OMS (2003). A análise sensorial foi feita para avaliar sabor, variedade e aceitação global da alimentação ofertada, com utilização da Escala Hedônica Facial de cinco pontos. Os resultados indicaram a prevalência de 25% dos indivíduos com sobrepeso e 11,5% de obesos. No que se refere à análise sensorial, as proporções de entrevistados que classificaram as refeições nas categorias ?Bom? ou ?Ótimo? foram de: 68 a 90%, quando foi avaliado o sabor; 58 a 82% em relação à variedade; e 64 a 94% quanto à aceitação global. O albergue que contava com melhor infraestrutura e equipe de nutricionistas não obteve a melhor avaliação quanto aos aspectos sensoriais da alimentação distribuída. São necessários estudos que identifiquem os determinantes da aceitação das refeições distribuídas nos albergues. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial. |
Thesagro: |
Nutrição Humana; Segurança Alimentar. |
Thesaurus Nal: |
Food security. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02213naa a2200229 a 4500 001 1930967 005 2012-08-10 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, M. S. N. dos 245 $aPerfil nutricional de moradores de rua e caracterização da alimentação distribuída em albergues do município de São Paulo. 260 $c2010 520 $aA população de rua sobrevive no que se refere à alimentação, basicamente por meio da ação filantrópica de organizações sociais. Este trabalho teve por objetivo avaliar o estado nutricional de frequentadores de albergues do município de São Paulo, bem como caracterizar a alimentação oferecida nos mesmos, no que se refere à composição dos cardápios e a aspectos sensoriais. A pesquisa foi realizada em 3 albergues, com 200 indivíduos do gênero masculino durante o mês de julho de 2009. Peso e altura foram aferidos para cálculo do Índice de Massa Corporal (IMC), classificado segundo critérios da Organização Mundial da Saúde ? OMS (2003). A análise sensorial foi feita para avaliar sabor, variedade e aceitação global da alimentação ofertada, com utilização da Escala Hedônica Facial de cinco pontos. Os resultados indicaram a prevalência de 25% dos indivíduos com sobrepeso e 11,5% de obesos. No que se refere à análise sensorial, as proporções de entrevistados que classificaram as refeições nas categorias ?Bom? ou ?Ótimo? foram de: 68 a 90%, quando foi avaliado o sabor; 58 a 82% em relação à variedade; e 64 a 94% quanto à aceitação global. O albergue que contava com melhor infraestrutura e equipe de nutricionistas não obteve a melhor avaliação quanto aos aspectos sensoriais da alimentação distribuída. São necessários estudos que identifiquem os determinantes da aceitação das refeições distribuídas nos albergues. 650 $aFood security 650 $aNutrição Humana 650 $aSegurança Alimentar 653 $aAnálise sensorial 700 1 $aPITA, C. O. M. 700 1 $aSOARES, S. M. T. 700 1 $aLEE, V. 700 1 $aCOELHO, H. D. 700 1 $aZACCARELLI, E. M. 773 $tSegurança Alimentar e Nutricional, Campinas$gv. 17, n. 2, p. 1-13, jul. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
10/12/2020 |
Data da última atualização: |
15/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BRAGA, M.; FERREIRA, P. M.; ALMEIDA, J. R. M. de. |
Afiliação: |
MELISSA BRAGA, CNPAE; Priscila M. Ferreira, Universidade de Brasília; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE. |
Título: |
Screening method to prioritize relevant bio-based acids and their biochemical processes using recent patent information. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Biofuel, Bioproducts and Biorefining, v. 15, n. 1, p. 231-249, Jan./Feb. 2021. |
Descrição Física: |
PDF: il. color. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/bbb.2156 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Inicialmente, publicado como: BRAGA, M.; FERREIRA, P. M.; ALMEIDA, J. R. M. de. Screening method to prioritize relevant bio-based acids and their biochemical processes using recent patent information. Biofuel, Bioproducts and Biorefining, Oct. 2020. First on-line. |
Conteúdo: |
There are increasing environmental and economic demands for the production of chemicals of industrial interest from renewable resources. Among the renewable products, short-chain carboxylic acids (C1-C6) stand out due to their importance in many sectors of the economy. Within this class, a wide variety of acids are industrially valuable as the precursors of many other chemicals for different applications, technological solutions, and markets. This makes it difficult to identify the most promising from a technical and economic standpoint. In this work, data on scientific papers and patents published between 2008 to 2017, related to the main bio?based carboxylic acids, are used to identify the acids that are generating growing scientific and industrial interest. The biochemical processes in patents associated with the production of such acids are evaluated using a multicriteria approach that integrates valuation patent criteria. The results of this study show that acids that are of substantial commercial interest, such as acetic, citric, lactic, acrylic, and methacrylic acids, have the highest growth rate both in scientific papers and patents. In terms of biochemical processes, the multicriteria decision analysis showed that the most relevant processes described in patents were associated with drop-in acids such as methacrylic, adipic, maleic, acrylic, and glutaric acids. There is also a clear indication of the emergence of studies on low volume acids such as acetoacetic, acetolactic, muconic, and levulinic acids. In conclusion, the analysis shows that emerging scientific and technological production is conservative, focusing on acids with established markets, especially for the substitution of petrochemicals for immediate demand. MenosThere are increasing environmental and economic demands for the production of chemicals of industrial interest from renewable resources. Among the renewable products, short-chain carboxylic acids (C1-C6) stand out due to their importance in many sectors of the economy. Within this class, a wide variety of acids are industrially valuable as the precursors of many other chemicals for different applications, technological solutions, and markets. This makes it difficult to identify the most promising from a technical and economic standpoint. In this work, data on scientific papers and patents published between 2008 to 2017, related to the main bio?based carboxylic acids, are used to identify the acids that are generating growing scientific and industrial interest. The biochemical processes in patents associated with the production of such acids are evaluated using a multicriteria approach that integrates valuation patent criteria. The results of this study show that acids that are of substantial commercial interest, such as acetic, citric, lactic, acrylic, and methacrylic acids, have the highest growth rate both in scientific papers and patents. In terms of biochemical processes, the multicriteria decision analysis showed that the most relevant processes described in patents were associated with drop-in acids such as methacrylic, adipic, maleic, acrylic, and glutaric acids. There is also a clear indication of the emergence of studies on low volume acids such as acetoacetic, acet... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bio-based products; Bioconversion; Multicriteria analysis; Scientific papers; Short-chain carboxylic acids. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Método de Análise. |
Thesaurus NAL: |
Patents. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02908naa a2200277 a 4500 001 2127957 005 2021-12-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/bbb.2156$2DOI 100 1 $aBRAGA, M. 245 $aScreening method to prioritize relevant bio-based acids and their biochemical processes using recent patent information.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $cPDF: il. color. 500 $aInicialmente, publicado como: BRAGA, M.; FERREIRA, P. M.; ALMEIDA, J. R. M. de. Screening method to prioritize relevant bio-based acids and their biochemical processes using recent patent information. Biofuel, Bioproducts and Biorefining, Oct. 2020. First on-line. 520 $aThere are increasing environmental and economic demands for the production of chemicals of industrial interest from renewable resources. Among the renewable products, short-chain carboxylic acids (C1-C6) stand out due to their importance in many sectors of the economy. Within this class, a wide variety of acids are industrially valuable as the precursors of many other chemicals for different applications, technological solutions, and markets. This makes it difficult to identify the most promising from a technical and economic standpoint. In this work, data on scientific papers and patents published between 2008 to 2017, related to the main bio?based carboxylic acids, are used to identify the acids that are generating growing scientific and industrial interest. The biochemical processes in patents associated with the production of such acids are evaluated using a multicriteria approach that integrates valuation patent criteria. The results of this study show that acids that are of substantial commercial interest, such as acetic, citric, lactic, acrylic, and methacrylic acids, have the highest growth rate both in scientific papers and patents. In terms of biochemical processes, the multicriteria decision analysis showed that the most relevant processes described in patents were associated with drop-in acids such as methacrylic, adipic, maleic, acrylic, and glutaric acids. There is also a clear indication of the emergence of studies on low volume acids such as acetoacetic, acetolactic, muconic, and levulinic acids. In conclusion, the analysis shows that emerging scientific and technological production is conservative, focusing on acids with established markets, especially for the substitution of petrochemicals for immediate demand. 650 $aPatents 650 $aBiotecnologia 650 $aMétodo de Análise 653 $aBio-based products 653 $aBioconversion 653 $aMulticriteria analysis 653 $aScientific papers 653 $aShort-chain carboxylic acids 700 1 $aFERREIRA, P. M. 700 1 $aALMEIDA, J. R. M. de 773 $tBiofuel, Bioproducts and Biorefining$gv. 15, n. 1, p. 231-249, Jan./Feb. 2021.
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